Veel gestelde vragen

Een valkenier is iemand die een jachtakte heeft behaald voor het jagen met een of meer jachtvogels. Wat je hiervoor moet doen staat uitgelegd op de pagina Opleiding.

De kosten om valkenier te worden laten zich moeilijk vastleggen tot één vast bedrag. Veelal zijn het de reis- en transportkosten die het leeuwendeel van het financiële plaatje bepalen. De kosten waarmee sowieso rekening moet worden gehouden, zijn:

  • de acht aspirantenavonden van de valkeniersverenigingen (8 x €10);
  • het lesgeld voor de SJN-cursus Jacht & Faunabeheer plus het examengeld (€470 + €188);
  • het Valkeniersexamen (€188).

Als de opleiding eenmaal is afgerond komen er kosten bij voor onder meer de aanschaf van een vogel, voedsel, muithuis, jachtakte, eventuele dierenartskosten, etc. Een grove schatting brengt het totale bedrag daarmee nog eens minstens €3000 hoger.

U kunt lid worden door het contactformulier in te vullen op de Contact-pagina of een mail te sturen naar info@adriaanmollen.com. De secretaris neemt dan contact met u op voor een gesprek met iemand van de aannamecommissie.

Voor het volgen van de opleiding en het doen van de examens geldt geen leeftijdseis. Echter wordt een aanvraag voor een valkeniersakte (of elke andere jachtakte) niet toegekend zolang de aanvrager nog geen 18 jaar oud is.

Voor het uitoefenen van het vluchtbedrijf is vooral veel tijd en inzet nodig. Tijd en inzet om de vogel gewend te laten raken (en te houden) aan de omgang met mensen, te trainen en te verzorgen. Ook in het trainen en verzorgen van hond en fretten gaat veel tijd zitten.

Verder moet er onder meer worden gedacht aan huisvesting en muithok, telemetrie, sprenkels, blokken, bogen, transportbox of cadge, waterbad, handschoenen, fournituren, leer en gereedschap, huiven, dralen, bellen, voer en natuurlijk goede, warme kleding voor de valkenier voor tijdens het jagen. Daarnaast dient men een jachtveld te hebben, een jachtakte, bezit- en vervoersontheffingen voor de vogel en een auto om alles in te transporteren.

​Als u een bericht stuurt via de Contact-pagina of naar info@adriaanmollen.com zal de secretaris contact met u opnemen over de mogelijkheden en u doorverwijzen naar een van onze jagende leden bij u in de buurt.

​Als u een bericht stuurt via de Contact-pagina of naar info@adriaanmollen.com zal de secretaris contact met u opnemen over de mogelijkheden en u doorverwijzen naar een van onze leden bij u in de buurt.

​Als u een bericht stuurt via de Contact-pagina of naar info@adriaanmollen.com zal de secretaris contact met u opnemen over de mogelijkheden en u doorverwijzen naar een van onze leden bij u in de buurt.

Bestuur

Voorzitter: Philippe König
Secretaris: Arnoud Heijke
Penningmeester: Jan Hoogeveen
Ornithologisch Secretaris: Pasquale Servaas
Bestuurslid Wetgeving: Erik Koffeman

fotografen

Marloes Van Pareren: Oneframe Photography
Ruud Wielinga
Ad Starreveld
Willem Windau
Kevin Hoogveld
Mark van Appeldorn

Sponsoren

Adriaan Mollen: Gertjan Swank